torstai 12. joulukuuta 2013

Energiaa ja vireyttä treeneihin! Asiaa treenibuustereista

Moikkelis koikkelis!

Tänään tuhistaan selkäsaunan merkeissä ja jospa sitä ottaisi ihan oikeat löylytkin treenin perään :) Tosin hiukan eri malliin kuin Saksassa, jossa mies tapasi heittää viunaksia kiukaalle saunoessaan. ;D

Halusin kertoa treenibuustereista, joista ollaan milloin mitäkin mieltä. Muistan lukeneeni jonkun valmentajan kommentin, jossa hän arvosteli buustereiden käyttäjiä jotenkin siihen malliin, että on se nyt kumma, kun urheilija tarvitsee ulkopuolista apua piristyäkseen. Minä kummaksun tätä mielipidettä, sillä monilla meistä on motivaatiota treenata, mutta joskus jaksaaksemme pimeän syksyn keskellä tai työpäivän päätteeksi, voi olla jokin piristys paikallaan! No mutta mietitäämpä, millä sitä itseään voisi buustata treeniin.


1. Kahvi (kofeiini)

Tästä on paras lähteä. Juon kahvin 99% varmuudella ennen treeniä. Jossei ole kahvia, niin silloin on outo fiilis lähteä salille. Jo palvelusaikana Haapasaaressa melkein itku pääsi, jos toiset tykärit olivat ryypänneet termarin tyhjäksi.:D Kahvissa vaikuttava aine on kofeiini. Se luokiteltiin dopinaineeksi vuoteen 2003 asti kiistattoman suorituskykyhyötynsä vuoksi. Kofeiinin hyötyvaikutuksia ovat:

- Adrenaliinin erityksen lisääntyminen
- Rasvan kasvava vapautuminen lihaksista
- Tehostaa energian tuottoa lyhytkestoisissa suorituksissa (parantamalla glykogeenia hajottavan entsyymin toimintaa)
- Stimuloi keskushermostoa
- Ehkäisee adenosiini-nimisen yhdisteen siirtymistä pois verenkierrosta

Käyttöohje:

Kofeiinin piristävä vaikutus tulee (tietääkseni) 15 minuutissa, joten itse juon kahvin juuri ennen kuin hyppään autoon ja ajan salille. Toisaalta, mikäli haluat kofeiinista suorituskykyä parantavan määrän, nautit kofeiinia 2-6 tuntia ennen suoritusta, 2-3 kupillista. (3mg kofeiinia/painokilo). Tämä paljon ennen treeniä otettavan kofeiinin vaikutus selittyy sen pitkällä puoliintumisajalla, joka on 4-6 tuntia.


2. Apteekin piristävä juoma sekoitus.

Epäonnistunein kokeiluistani. Lisäravinnefirmojen myymät tuotteet ovat melko kalliita, ja päätin kokeilla jotain apteekin vitamiinisekoitusta, jonka nimi oli mikälie piristyssekoitus hommeli :D Kaikki kyllä join, hyvän makuistahan se oli. Myöskään ei voi kieltää, etteikö C-vitamiinilla ole piristävää vaikutusta tutkitusti, mutta piristävä vaikutus on niiden henkilöiden kohdalla, jotka kärsivät kyseisen vitamiinin puutostilasta. Nautin siis apteekin annin, mutta ensimmäinen kerta jäi viimeiseksi. :)




3. Lisäravinne valmistajien tarjoama treenibuusteri

Nämä vanhat treenibuusterit, joissa on dimetyyliamylamiinia eli DMAA:ta ovat ehdottomasti olleet tehokkain ja toimivin treenibuusteri. Mielestäni on varsin valitettavaa, että nämä buusterit poistettiin Suomessa valikoimista. Suomessa tapaa olla virkavallan holhoaminen joskus hellyyttävää, kyllä kai sitä ihminen saa jostain edes päättää, mikä itselle on vaarallista ja mikä ei ? :D No näköjään ei. Uskon kuitenkin, että tuossa aineessa jotain mystistä oli, nimittäin muutama skuuppi jompaa kumpaa yllä olevista buustereista sai todellakin aikaan hyvän sykkeen ja kovan motivaation. Itselläni ei ole tullut mitään sydämentykytyksiä, mitä nyt pumppu tykkää treenin aikana vähän vinhemmin pumpata. Luultavasti se johtui kuitenkin treenistä ;) Näitä buustereita en ole sen jälkeen ostanut, kun nämä "toimivat" kiellettiin. Olen niin paljon lukenut huonoja käyttökokemuksia tilalle tulleista buustereista, etten ole viitsinyt rahojani haaskata näihin :) Jostain ulkomailta vielä saisi tilattua vanhan liiton PWO:ta, joskin se voinee jäädä tulliin.

4. Muita tapoja piristää itseään :)

Yleensä vaikka on väsynyt niin sitä kun vaan ottaa itseään niskasta kiinni ja raahaa itsensä salille, niin kummasti saa energiaa. Kun sitä on salille asti vaivautunut, niin ei sitä viitsi ihan vain loikoilla. Samoin musiikki on todella toimiva piristäjä. Laittaa hyvää musiikkia, ja antaa basson laulaa :D Ja tietysti hyvä seura toimii ainakin tällaiselle seurankipeälle persoonalle.

Tässä kerkesin ilmeisesti kerran jo vahingossa tekstin postaamaan seivaamise sijaan kun lähdettiin lefan kanss fudaamaan, eli te neljä (4!!!), jotka tämän ehditte jo lukea, my bad! xD

Eli jäbäleissönit, ja supermimmit, musat pauhamaan, kahvia nasandeeriin ja salille, futaamaa, tai kävelylle, hop hop! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti