perjantai 20. joulukuuta 2013

Tupakka ja nuuska - Miten ne vaikuttavat sinuun?

Mario Balotelli kiskoo kuntopuikkoa

Tupakka


Spaddua imee yhä harvempi, mutta kuitenkin vielä satoja tuhansia Suomessa. Niitä käyttävät tutkimusten mukaan yleisimmin "duunarit", ja hieman vähemmän korkeammalle kouluttautuneet ihmiset. Urheilijoista harva tupakoi, mutta kyllä näitäkin tapauksia on Balotellin lisäksi paljonkin. Balotellin tupakointiin otti kantaa myös hänen aiemman seuran valmentaja, joka totesi, että hän ei pidä Balotellin tupakoimisesta, mutta niin pitkää kun hän pelaa hyvin, hän saa tupakoida. Tupakan haittavaikutukset ovat kiistattomat, mutta se ei näytä estävän huippu-urheilijaa pärjäämästä - ainakaan tässä tapauksessa. Kuitenkin Balotelli on poikkeustapaus, samoin on jalkapallo. Jalkapallo on pitkälti taitolaji, jossa fyysisellä kunnolla ei ole ratkaisevaa merkitystä. Esimerkiksi hiihtäjällä tai juoksijalla tupakointi saattaisi olla ratkaisevassa määrin heikentävä tekijä.

Tupakan haittavaikutukset


Häkä heikentää hapen kulkua sydämeen laskemalla veren hemoglobiinia, joka kuljettaa happea. Sydän reagoi laskeneeseen hapenkuljetukseen sykkimällä tiheämmin. Erityisesti sellaiset urheilijat, joilla pitää olla korkea VO2max, eli maksimaalinen hapenottokyky (pyöräilijat, soutajat ja hiihtäjät mm.) eivät mielestäni voi tupakoida menestyäkseen. Tällaiset kestävyysurheilijat pyrkivätkin kaikin tavoin parantamaan hapenottoaa korkeanpaikanleireillä, kuormittamalla hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä epolla ja astmapiipuilla.  Juha Miedolla on mitattu todella korkea maksimaalinen hapenottokyky, mikä olisi tupakoitsijalle mahdoton saavuttaa. Darts, Formulat ja Golf lienevät hieman toisessa kastissa, tosin tietääkseni myöskin golffarit elävät terveellistä elämää. Meierin Miika tosin voi olla sitä mieltä, että myös golffareiden pitää elää kurinalaisesti.

Tervasta seuraa limaneritystä ja yskää. Jälleen hapensaanti heikentyy ja seuraamukset ovat samat kuin häkän (vai hään?:D) kohdalla. Limaisuus haittaa hengitystä. Kuitenkin tervatakseen elimistönsä täytyy tupakoimista olla takana useampi kuin yksi savuke. Luultavasti vuosia.

Nikotiinia voidaan pitää myös suoritusta jossain määrin parantavana aineena, sillä se lisää vireystilaa ja kohottaa sydämen sykintänopeutta. Kuitenkin nikotiini laskee lihasten verenkierron määrää, eli lihakset saavat vähemmän ravinteita ja happea, jolloin lihasten palautuminen hidastuu



Nuuska


Nikotiinissa on samat vaikuttavat tekijät kuin tupakan nikotiinissa. Eli palautuminen hidastuu nuuskan käyttäjillä verrattuna savuttomiin ja nuuskattomiin urheilijoihin. Poikkeavaa nuuskan nikotiinissa on kuitenkin sen määrä. Nuuskassa on keskimäärin enemmän nikotiinia kuin tupakassa, joten vaikutukset ovat hieman voimakkaammat.

Sekä tupakka, että nuuska monien lähteiden mukaan "vähentää lihaskasvua ja voimaa", mikä ilmeisesti on johdannaista näistä suoritusta heikentävistä tekijöistä. Varsinaisesti se ei "syö" lihaksiasi, mutta vaikeuttaa ja huonontaa urheilusuoritusta.

Summa summarun, nuuskassa on vähemmän suoritusta heikentäviä tekijöitä kuin tupakassa. Molemmat aineet heikentävät suorituskykyä, mutta lopettamalla voi kehosi palautua normaalille tasolle.

Kuva
Jutilaa ei pressan läsnäolo häiritse, vaan laittaa hallitusti mörön tuulensuojaan

Nuuskasta oli tulla dopingia

WADA (maailman antidopingtoimisto) tutki vuonna 2012 nuuskaa ja sen piristävää vaikutusta. He harkitsivat nuuskaa kielletyksi aineeksi. Kuitenkaan tästä ei myöhemmin kuulunut mitään, joten ilmeisesti sillä ei kuitenkaan todettu olevan merkittäviä suoritusta parantavia vaikutuksia.

Myöskään kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ei häpeile harrastustaan

Yhteenveto

Näin lopuksi voidaan todeta, ettei nuuskalla tai tupakalla ole mitään suoritusta edistäviä vaikutuksia, joten mikäli haluat kehittää itseäsi maksimaalisesti, tai elää terveellisesti, niin nyt on paras hetki lopettaa sauhuttelu ja nuuskaaminen. Jos syövät ja suorituskyvyn lasku ei sinua hetkauta, niin laita spaddu tulille ja nölli huuleen. Suomihan on vapaa maa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti