keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Reservi häämöttää - ajatuksia palvelusajalta

Tuima.





Tänään jäljellä 7 aamua kotiutumiseen. Reservi häämöttää jo nurkan takana. Viimeisinä päivinä ei ole ollut paljoakaan tekemistä, joten on ollut aikaa pohtia mennyttä aikaa puolustusvoimien leivissä.

Kun tulin inttiin, niin minulla oli vielä kaikki kortit avoinna. B-kauden aikana poissuljin AUK:n valinnoistani, sillä se ei tukenut tavoitteitani. Vaakakupissa painoi urheilulliset syyt, joita voisin tässä puida. Minulle henkilökohtaisesti “Puolustusvoimat – Suomen suurin kuntokoulu” on lähinnä vitsi. Kerronpa miksi.

Saavuin viime kesänä Kirkonmaalle ja voisin väittää olleeni silloin elämäni kunnossa. Mm. Sotilaspenkkiä tuli tehtyä omalla painolla jotakuinkin 25 kertaa. B-kaudelle olin varannu lisäravinteita ja söin iltaisin tonnikalaa, ja pyrin parhaani mukaan pitämään kiinni siitä, minkä olin ennen palvelusta saavuttanut. Ilmoittauduin kamppailupäiville, jossa varusmiehet ottavat toisistaan mittaa eri lajeissa. Minä valitsin sotilaspainin ja sotilaspenkin lajeikseni. Treenausmahdollisuudet b-kaudella olivat heikot. Vapaa-aikaa ei ollut juuri ja mikäli sitä oli, niin en saanut lupaa mennä kuntosalille. Noin kaksi viikkoa palvelukseen astumisen jälkeen pääsin ensimmäistä kertaa kuntosalille. Se käynti ei tosiaan ollut mikään iloinen yllätys itselle, kun huomasi miten viikot olivat imeneet mehuja miehestä. Karkeasti ilmaistuna pystyin tekemään b-kaudella noin 80% aiemmasta suorituskyvystä. Esimerkiksi leukoja meni 13-14.

Keskityin harvoilla treenikerroilla juuri tähän sotilaspenkkiin. Lopulta kisoissa tulin siinä neljänneksi tuloksella 19, joista yksi oli hylätty toisto. Suoritus oli pettymys, mutta olin toki jo huomannut treeneissä, ettei suorituskyky ole samalla tasolla kuin ennen astumista armeijan harmaisiin.

Mitä syitä tähän sitten on, ettei Suomen suurimmassa kuntokoulussa voimatasot pysy ennallaan? Ensimmäinen ja mielestäni painavin syy tähän on ravinto. Onhan se ymmärrettävää ja selvää, että intissä tulee huomattavan paljon aerobista treeniä. Pitkiä marsseja ja raskaita harjoituksia. Urheilijan näkökulmasta raskas treeni vaatii huolellisen palautumisen. Palautumisen tekijäthän ovat venyttely, lepo ja ravinto. Esimerkiksi leireillä ravinnon saanti oli satunnaista. Toisinaan jäi iltapala syömättä.

Itse näkisin asian niin, että mikäli varusmiehille tarjoiltaisiin ravintoarvoiltaan parempaa ruokaa ja tasaisemmin väliajoin, niin saataisiin oikeasti parempaa tulosta. Miehet eivät kärsisi jatkuvasti katabolisesta tilasta leireillä, ja heidän kuntonsa kohenisi enemmissä määrin. Toki PV:n tarjoamalla hiilarihöttö ravinnollakin päästää jonkinlaisiin tuloksiin, kun sohvaperunaa marssitetaan tuolla pitkin metsiä koko päivän, mutta kyllä asian voisi paremmin hoitaa.

Tämän nähtyäni tiesin itse kuinka pelaan korttini. Tiesin AUK:n merkitsevän sitä, ettei tuloskehitystä ole mahdollista saavuttaa, ja valitsin palveluspaikaksi Haapasaaren, bulkkaajan paratiisin. Paljon hyvää ruokaa, paljon lepoa ja kelvollinen kuntosali. Loppu oli vain itsestään kiinni.

Ymmärrän kyllä, että puolustusvoimissa näytetään, millaista on ravinnonsaanti sodan aikana. Senkin, ettei silloin tuoda proteiinipatukoita marssiville sotilaille. Kyseenalaistan kylläkin sen tarpeellisuuden. Kyllä jokainen osaa olla nälässä harjoittelematta. Ampumista ja sotilaan taitoja sitä ennemmin kannattaa harjoittaa. Mikäli tarjoaisimme varusmiehille proteiinirikasta ravintoa hiilarihötön sijaan, niin meiltä kotiutuisi varmasti huomattavasti paremmassa kunnossa olevia miehen alkuja, mikä on koko yhteiskunnan etu.

Sotilas lepää aina kun mahdollista. Malliesimerkkiä näyttää alik  Harhakoski, Hiltunen ja korpr Himanen :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti