torstai 21. marraskuuta 2013

Alkoholi - Rauno Rintalihaksen tarina

Iltoja!


Tämä päivä meni Mylsän yläasteella liikunnanopettajan hommissa, ja päivän päätteeksi kävin itse ottamassa pientä tuntumaa fudaan. Loppukautena syntyneestä nilkkavammasta taitaa olla jo kolmisen kuukautta aikaa, mutta ei se nilkka edelleenkään toimi toivotulla tavalla. :/ Mutta onhan se nyt lenkkeilyä alkanut kestämään, joten kaipa tua hiljakseen paranee!

Sitten itse asiaan. Halusin puhua teille päihteistä ja otetaan tarkasteltavaksi alkoholin vaikutus urheilijan runkoon. Ainakin urheilupiireistä minulle on tuttu sanonta "Urheilijat on pahimpia dokaajia". En tiedä onko tämä sama sanonta sen suuremmalle yleisölle tuttu, mutta jokin totuus tuossa mielestäni piilee. Uskoisin siihen liittyvän urheilijoiden tapa tehdä asioita täysillä, oli sitten kyse pelistä tai juomapelistä :D Toisaalta monet urheilijat ovat näytönhaluisia, liekö sillä tekemistä asian kanssa...?

Miksi minä en suosittele sinulle ryyppäämistä?

Olen ollut kiinnostunut alkoholin vaikutuksista elimistöön ja urheilusuoritukseen. Miten vaikuttaa perjantain kostea ilta seuraavan päivän peliin? Haittaako alkoholin nauttiminen treenipäivän päätteeksi palautumista? Entä testoteronitasot ja stressin eritys?

Kaikki tuntevat Matti Nykäsen, joka lotrasi viinan kanssa mäkihypyn ohella ja hyppäsi kaikesta huolimatta menestyksekkäästi. Eihän alkoholi silloin voi olla iso negatiivinen tekijä, jos nelinkertainen olympiavoittaja voi vetää perseet ennen mestaruutta. Kenties Masa sattui olemaan niin ylivoimanen, mutta tänä päivänä yhdelläkään Suomen maajoukkue hyppääjistä ei ole moiseen varaa.

Kertoilen pikku tarinan, jossa esittelen teille Rauno Rintalihaksen. Rauno käy riuhtaisemassa perjantaina töiden päätteeksi rintalihastreenin, koska Rauno on penkkaaja. Hän on ehtinyt palautua vain kaksi tuntia treenistä, kun hän päättää aloitella iltaa varten. Jos hän jättäisi yhteen annokseen alkoholia, niin aineenvaihdunta kiihtyisi, eikä palautuminen hidastuisi. Kuitenkin kaikki seuraavat annokset keskeyttävät palautumisen, ja kroppa alkaa lihasten korjaamisen sijasta keskittymään alkoholin polttamiseen. Rauno Rintalihas ei täysin pilannut treeniä, mutta se oli puoliksi turha hikoilu. Seuraavan päivän treenin Rauno menettää, sillä päätä särkee. Kroppa on kuiva, ja menee 24-48 tuntia, ennen kuin hän saa palautettua kropan tasapainoiseen tilaan, mikä on edellytys urheilemiselle. Noin viikon ajan Rauno kärsii normaalia alemmasta testoteroni tasoista. Dokaus yönä hän menetti REM-univaiheen, ja luultavasti unohti syödä järkevästi. Eli stressihormoneja erittyi ja hän oli lihaksia hajottavassa - katabolisessa tilassa metabolian (eli lihaksen korjaantuminen) sijaan.

Yhteenveto


Tälläinen kombo kuulostaa ainakin minun mielestä todella huonolta, mikäli urheilijalla on oikeasti tarkoitus kehittää itseään urheilijana. Itse ihannoin jollain tapaa huippu-urheilijoiden kurinalaisuutta ja kykyä noudattaa orjallisesti hyviä elintapoja. Eikä tarvitse olla huippu-urheilija, on myös terveellinen ja järkevä valinta irtaantua hieman perisuomelaisesti perseily kulttuurista. Ainakin minun silmään sellaiset ihmiset erottuvat massasta edukseen! ;)

Khimsun mietteet


En ole itsekään absolutisti, ja itseasiassa olen kuullut tutkimuksesta, jonka mukaan järkevän, hallitun alkoholin käytön mallin oppiminen kotona antaa lapselle järkevän katsauksen alkoholin käyttöön. Uskon jollain tapaa siihen. Jos lapsi näkee kotona, että muutama viinilasi on ok piffin kanssa, niin näinhän sen pitääkin olla! Pidän muun muassa punaviinin mausta huolella :) Ymmärrän myös viikonloppualkoholin käyttöä siinä määrin, että klubit/ravintolat/baarit ovat todella monelle kohtaamispaikka, jossa ainoastaan työ/kouluviikon jälkeen ehtii tapaamaan muita ihmisiä työn tai koulun ulkopuolelta. Sosiaalisuus ja ihmisten tapaaminen onkin itseasiassa näissä todella helppoa ja sujuvaa. Mutta kohtuus kaikessa.


Loppuun kevennykseksi khimsu 15v esittelee hauistaan. Tarkkaavainen katselija saattaa huomata kuvassa käytettävän pikku xiittiä xD
hauis-5000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti